4 Temmuz 2012 Çarşamba

Bursa Kebapçısı - Bursa

Baktım blogtaki yazıların neredeyse hepsi İstanbul’dan. Bu yüzden çeşitleme olsun diye ilk yazımda Bursa’dan bir mekan seçtim. İlk yazılarda tabi cepte biriktirdiklerimi yazıyorum, yani bir çoğuna uzun zamandır gidemedim. Ancak merak etmeyiniz tavsiye edeceğim yerler zamanla kalitesini bozan yerler değildir, her zaman aynı hizmet ve lezzeti alırsınız.
Mekanın adı Bursa Kebapçısı olduğu için yerini tarif etmekte yarar var, zira Bursa’da onlarca bu isimde kebapçı bulmak mümkün. Bursa Kebapçısı Tophane Meydanı’nda yer alıyor. Ulucamii’den Muradiye yönünde gittiğinizde –ki yürüme mesafesindedir- Tophane Parkı’na gelmeden hemen sağda yer alan pembe duvarlı tarihi bir konakta yer almaktadır. Timurtaşpaşa’daki tarihi Balibey Hanı’ndan geçerek de Bursa Kebapçısı’nın bulunduğu caddeye ulaşabilirsiniz.

“İskender kebabını İskender’de yiyeceksin” düşüncesindeyseniz yazının devamını okumayabilirsiniz. Ancak bu laflardan sıkıldıysanız, lezzetli kebapları güler yüzlü bir hizmet ile tarihi, nezih ve temiz bir mekanda tatmak isterseniz Bursa Kebapçısı tam aradığınız yer.

Burası bizim arkadaşlarla sık sık geldiğimiz hatta artık bir ritüele dönüştürdüğümüz bir mekan. Garsonların ve sahiplerinin de her seferinde aynı muhabbetle karşıladıkları mekan yukarıda da bahsettiğim gibi üç katlı tarihi bir konakta yer alıyor.  Konağın birçok yeri hala orijinal ve o nostaljik duyguyu hissettiriyor. Ayrıca arka tarafında Bursa manzarası eşliğinde yemyeşil bir bahçesi bulunuyor. Özellikle yaz aylarında sıcaktan bunaldığınızda serinlemek için harika bir bahçe. Aynı zamanda gürültüden uzak sessiz ve sakin. Birçok ünlünün uğrak yeri olduğu girişteki fotoğraflardan anlaşılıyor.

Gelelim yemeklerine… İki ana yemeğimiz var. Birincisi malum, Bursa Kebabı yani İskender kebabı… Bu arada belirtmekte fayda var, İskender isim telif hakkı bir aile tarafından alındığı için her yerde Bursa Kebabı olarak geçer.. Diğeri ise İskender’in gölgesinde kaldığı için onun kadar popüler olmamış ama kanımca bunu hak eden Pideli Köfte… Bilmeyenler için kısaca tarif etmek gerekirse porsiyon içeriği İskender ile aynı, yalnızca döner eti yerine özel köfteler yer alır. Gidenlerden her iki lezzeti de tatmasını tavsiye ederim. Pideli köftenin de Bursa kebabının da lezzeti gerçekten muhteşem. Etleri kesinlikle ağır değil ve bazı yerlerdeki gibi etlerinden nahoş kokular asla alamazsınız. Yedikten sonra tadı damağınızdan uzun süre silinmez. Altındaki pidelerin gevrekliği ve lezzeti, yine yanındaki özel yapım yoğurdun kıvamı ve lezzeti kalitesini hissettiriyor. Üzerindeki özel sosu ve tereyağı da aynı şekilde. Porsiyonda garnitür olarak yer alan közlenmiş patlıcan da aldığınız tadı bir kat daha arttırıyor. Yine en önemli ayırt edici özelliklerden biri de sıcak tabakta servis edilmesi. Böylece kebabınız hemen soğumuyor ve tadını daha iyi almanızı sağlıyor.

Geleneksel lezzetlerin yanında kola içmeye sıcak bakmıyorum, hamburger mi bu… Bu nedenle mutlaka kendi yapımları olan üzüm şırasından içmenizi tavsiye ederim. Kebapla birlikte şahane bir uyum oluşturuyorlar gerçekten. Orada içtiğim üzüm şırasını ben başka bir yerde içmedim diyorum, o kadar yani…

Yemekler bitti, sıra geldi tatlılara… Bursa Kebapçısı’nın tatlıları birçok tatlıcınınkilerden çok daha üstün. Karnınız tok iken sırf tatlı yemek için bile gelebilirsiniz buraya. İncir tatlısı, ayva tatlısı, kabak tatlısı gibi tatlıların bulunduğu mönüde benim favorim sütlü şerbetli, kaymaklı Kemalpaşa Tatlısı. Buradaki Kemalpaşa’yı yedikten sonra yıllardır ben Kemalpaşa diye ne yemişim diyebilirsiniz.
Evet, taze çaylarımızı da içtiğimize göre artık kalkabiliriz…

Fiyatları benzer yerlere kıyasla ortalama denebilir. Ama ödediğinizin karşılığını veriyor. 1 porsiyon pideli köfte 11 TL, bursa kebabı ise 17 TL. Şıra 2,5, tatlılar ise 5 TL. Bir porsiyon normal olarak sizi doyuracaktır. Ama beni kesmez derseniz 1,5 da tercih edebilirsiniz, ama dikkat edin tatlıya yer kalmayabilir. Tavsiyem 1 porsiyon kebap yiyip kontenjanı tatlıyla doyurmanızdır.
Özet olarak ailece gidebileceğiniz nezih, ferah ve kaliteli bir mekan. Ancak hafta sonu gidecekseniz yer ayırtmakta fayda var.

Fotoğraf alıntıdır.

Bursa Kebapçısı 1956
Adres: Osmangazi Cd. No:32 Tophane Meydanı BURSA
Tel: 0224 224 46 36

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder