26 Ağustos 2012 Pazar

Meşhur Kurufasülyeci Ali Baba Kanaat Lokantası - Süleymaniye

Açıkçası tam olarak ismi böyle mi bilmiyorum ama başlıktaki tüm kelimeler isimlerinde geçiyor. İsmini bir kenara bırakacak olursak, Süleymaniye Camii karşısındaki sırada yer alan köşedeki ilk kuru fasulyeci dersek herhalde herkesin zihninde birşeyler canlanacaktır.
Muhit olarak İstanbul’un en eski ve en sevdiğim yerlerinden biri Süleymaniye. Tarihi doksuyla, geniş ve ferah çevresiyle, turistik olmasına rağmen curcunaya dönüşmemiş sakin huzurlu ortamıyla, yaz kış ziyaret ettiğim bir yerdir. Süleymaniye Camii’nin heybeti ve manevi güzelliği eşliğinde, karşısına sıralanmış kuru fasulyeciler yer alır. Sultanahmet, Eyüp Sultan gibi büyük camilerin çevresi kebapçılar, dönerciler, simit sarayları, kafeler ile tam bir kargaşa ve gürültü oluştururken burada daha mütevazı ve düzenli bir görünüm oluşturuyor.
Ali Baba Kanaat Lokantası, buradaki lokantaların en meşhuru ve en eskisi aynı zamanda. Öyle ki, babamın üniversite yılları zamanında garson olarak çalışan bir abimiz hala orada devam ediyormuş. Lokantanın en fazla üç dört masa alan küçük bir kapalı alanı var, ama dış mekan olarak kapasitesi oldukça geniş.
İsminden de anlaşılacağı üzere buranın spesyali kuru fasulye. Karadeniz kuru fasulyesi gibi değil, bildiğiniz ev tipi kuru fasulye. Ancak iri taneli olması ile kendin ayırt ediyor. Kıvamı, lezzeti ve porsiyon büyüklüğü ile rakiplerinden kolayca sıyrılıyor. Normalde tabağınıza bir adet de kırmızı acı biber koyarlar, eğer benim gibi acıya karşı duyarlıysanız önceden söylemeniz gerekir. Bunun dışında sulu et yemekleri de mevcut ama şahsen hiç denemedim. Ramazan dışında yaprak döner de yapıyorlar ki o da oldukça lezzetli. Ben genel olarak kuru fasulye pilav cacık ve suya 10 TL ödeyip kalkıyorum. Son derece lezzetli ve doyurucu oluyor. 
Eğer Ramazan’da gidecek olursanız erkenden yer ayırtmakta fayda var. Siparişinizi de bir an evvel vermelisiniz yoksa cacık vs. kalmayabiliyor J Bir de daha ezan okunmadan çorba ve kuru fasulyeniz veya her ne sipariş verdiyseniz getiriyorlar. Fazla soğumuyor ama bu konuda hassassanız uyarmadı demeyin. Sabit fiyat uygulayan yerlerden hoşlanmıyorsanız, ben yediğimi öderim derseniz kesinlikle tavsiye ederim. Muhtemelen 15-20 TL hesap öderek memnun bir şekilde ayrılırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder